Nyíltnap és KRESZ sulisoknak

Időpont: 2015. május 11. 11:30-16.00
Helyszín: Kiskőrös, Kiskőrösi Közúti Szakgyűjtemény
/6200 Dózsa Gy. út 38./
Szervezet: Magyar Közút Nonprofit Zrt., Kiskőrösi Közúti Szakgyűjtemény

„Úton – Útfélen”- Közlekedj biztonságosan!

Nyíltnap és KRESZ sulisoknak

  • KRESZ-tesztek kicsiknek és nagyoknak
  • Közlekedj okosan!- ismertető előadás
  • Mobil KRESZ-park, ügyességi feladatok 
  • Játékos feladatok „részeg szemüvegben”
  • Biciklis ügyességi feladatok

BESZÁMOLÓ

2010 márciusában az ENSZ közgyűlés több mint 90 ország kiemelt támogatásával elfogadta a „Cselekvések Évtizede a Közlekedésbiztonságért” programot, mint az emberiség történelmének első világméretű közlekedésbiztonsági programját. Az évtizedes program feléhez közeledve megállapítható, hogy hazánk jelentős eredményeket ért el a közlekedésbiztonság javítása terén, de a tartós, további javulás újabb erőfeszítéseket, az eddigi eredményes balesetmegelőzési tevékenység megtartása mellett újszerű megközelítéseket is igényel.

Ennek keretében a Közlekedéstudományi Egyesület koordinációjával hagyományteremtő szándékkal megszervezésre került a „Közlekedési Kultúra Napja”. A rendezvény a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fővédnökségével, a Nemzeti Közlekedési Hatóság védnökségével, a Közlekedéstudományi Intézet, a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakmai támogatásával valósul meg országos szinten, több más partnerintézmény segítségével.

Szakgyűjteményünk rendkívüli lehetőségnek látta meg a programban történő részvételt, hiszen az alaptevékenységünk mellett, -ami a közutas és a hidas szakma történetének bemutatása- nagy hangsúlyt fektetünk a közlekedésbiztonság oktatására, bemutatására. A témában több, országos szintű rendezvényen, programban is aktívan részt vettünk már a korábbiakban úgy, mint az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság családi napján vagy éppen a KTI Élet- Úton című projektjében.

 Személyesen kerestük fel a helyi óvodák és általános iskolák vezetőit, ajánlva nekik, programunkat, ennek köszönhetően rendkívüli aktivitásról számolhatunk be: közel 200 gyerek vesz részt a rendezvényen.

A programot elméleti és gyakorlati részre osztottuk. Az elméleti részben a gyerekek játékosan tanulnak a KRESZ alapjairól, helyes alkalmazásáról. Mágnes táblákkal, tesztekkel, kirakókkal előadásokkal készültünk számukra. Az ezt követő gyakorlati résszel szintén az interaktivitás és játszva tanulás módszerére alapoztunk: különböző ügyességi versenyfeladatokat csinálnak a gyerekek rollerekkel, kisbiciklikkel a KRESZ-Parkunkban, természetesen a közlekedési szabályokat végig szem előtt tartva, és alkalmazva. Ezeken kívül több érdekes versenyfeladattal készültünk számukra, példának többek között a részeg szemüveges foglalkozást hoznám fel, aminek segítségével szimulálni tudjuk a bódult állapotot, megismertetve a gyerekekkel ennek veszélyeit, kellemetlenségeit.

Nagyszerű kezdeményezésnek tartjuk a Közlekedési Kultúra Napját, reméljük, nagy hagyománnyá válik a jövőben, a szervezők a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kiskőrösi Közúti Szakgyűjteményét egészen biztosan a stabil partnereik között tudhatják majd ebben.