A család szerepe a közlekedésbiztonságban, a kultúrált közlekedésben

Időpont: 2016. május 11. 9:00 – 15:00
Helyszínek:  1043 Budapest, Berda József u. 15.
                           2890 Tata, Május 1. út melletti parkoló
Szervezet: Magyar Autóklub és Tata város Önkormányzata 

További információ: www.autoklub.hu


A gyermekek az életkori sajátosságokból fakadóan a legvédtelenebb és legkiszolgáltatottabb részesei a közlekedésnek. A jelmondatot figyelembe véve egységesen az elsődleges szocializációs térben, vagyis a család egységében szeretnénk megszólítani a közlekedőket, és felhívni a figyelmet arra, hogy mennyire fontos a szülők példamutatása a kulturált közlekedés és a baleset-megelőzésben.

A közlekedésbiztonsági program elsősorban gyakorlatorientált élményközpontú, mely az átélt tapasztalatokon keresztül épül be a tudatba. Így az játékos formájú észrevétlen tanulásnak nevezhető, jól kidolgozott tematikára épülve a résztvevőket állítva a középpontba.

Programok:

 • Közlekedésbiztonsági diákoktatás:
  • A gyermekeket a valós életnek megfelelő, a gyakorlatban előforduló veszélyhelyzetekkel ismertetjük meg, kiemelve azokat a fizikai törvényszerűségeket, amelyeknek megsértése óhatatlanul balesethez vezethet.
 • „Ki a mester két keréken?” elnevezésű kerékpáros „rutinpálya”:
  • A közúti jelzésekkel veszélyes forgalmi helyzeteket bemutató útszakaszokkal, kereszteződésekkel tarkított pályán sok olyan forgalmi helyzet megtalálható, amely a közúti közlekedésben résztvevőket a KRESZ-szabályainak betartására, azok alkalmazására, gyakorlására készteti.
 • „Fékezd magad” program:
  • Egy speciálisan átalakított járműben a gyermek, a vezető melletti ülésen ül, és egy adott jelre ő fékezi majd le a felnőtt által vezetett gépkocsit. A jármű féktávolság határára egy szivacsbábut helyeztünk el, ezt a tárgyat a gyermek által fékezett gépkocsi el fogja gázolni. Ezzel a feladatsorral a gyermek életszerű körülmények között éli át azt a jelenséget, hogy ha féktávolságon belül a közeledő jármű elé lép, szinte semmi esélye nem marad a baleset elkerülésére.
 • Biztonsági öv szimulátor:
  • A biztonsági öv életmentő és rögzítő funkciójának bemutatására a legalkalmasabb mód egy ütközési szimulátor. Ez nem más, mint egy csúszkára szerelt és biztonsági övvel ellátott autóülés. A meredély tetejétől elindulva a csúszka kb. 8-10 km/h-ra gyorsul, majd a végén hirtelen „becsapódik”. Becsatolt övvel a kipróbálása teljességgel veszélytelen, de a résztvevő személy megérti, hogy már egy alacsony tempójú ütközésnél sem lehet esélye kitámasztani magát.
 • „Részeg szemüveg” bemutató:
  • Ezek a szemüvegek a bódult, alkoholos befolyásoltság állapotát szimulálják, szabályozott körülmények között. Érzékeltetik és bemutatják a megváltozó, növekvő reakció időt, a zavartságot, virtuális torzulásokat, a mélység és távolság megbecsülésének változását, a periférikus látás csökkentését, limitált ítélőképességet és döntési képességet, korlátozott mozgáskoordinációt.