A MAÚT Magyar Út- és Vasútügyi Társaság megalapításának 25. évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő Családi nap, melyet idén a Hídépítők Egyesületével közösen ünnepel.

Időpont: 2019. május 18.
Helyszín: Magyar Vasúttörténeti Park (1142 Budapest, Tatai út 95.)
  
Szervező: MAÚT Magyar Út-és Vasútügyi Társaság
1024 Budapest, Retek utca 21-27. B. lh. I/3.
Email: office@maut.hu

11.00 h  Vendégek köszöntése:    MAÚT – Hídépítők Egyesülete 
  Méltatják az eseményt:   Dr. Fónagy János államtitkár
   Dr. Bagdy Gábor Budapest főpolgármester-helyettes
A hidász szakma köszöntése:   Apáthy Endre Hídépítők Egyesülete elnök
Nepomuki szobor jelképes átadása: Sal László A-Híd Zrt. vezérigazgató 
Bokros Levente plébános – Csömör

11.30 h  Mónos József többszörös íjász világrekorder bemutatója. Célba lövése – a 30 m-es víztorony tetejéről 150 méterre.

13.00 h  Szakmai hídépítő verseny kezdete (kivitelezők, tervezők, megbízók, üzemeltetők, egyetemek csapatai, honvédség)
  Verseny-eligazítás:    Orosz Károly A-Híd Zrt. igazgató
Kolozsi Gyula VIA-PONTIS Kft. ügyvezető

14.00 h  Harmónia Rend Band gyerekkórus műsora

14.30 h  Díjátadás:    Dr. Horváth Béla DHK vezérigazgató

A rendezvény ideje alatt folyamatosan (10 h – 16 h) érdekes szakmai bemutatók, interaktív programok az út-, vasút- és hídépítés világából biztosítják a kikapcsolódást mind a szakma, mind a nagyközönség számára. 

Programajánló:
– Tésztahídépítés, papírhídépítés gyerekeknek, felnőtteknek  – Középiskolai tésztahíd törő verseny
– Útépítés a gyakorlatban felnőtteknek és gyerekeknek,   – Szűrőkamion – egészségállapot felmérése
– VR szemüveg kipróbálása (biztonságos munkavégzés szimulálása) – Kvíz és interaktív játékok, arcfestés, ugráló vár
– Beton mixer, pumix és úthenger megtekintése, kipróbálása  – 3 D híd nyomtatás és LEGO Robot bemutató
– Vízminőségi és vízhozam mérések     – Egyedi hűtő-mágnes és kitűző készítése
– Lehet másképp is esni, hogy ne törd össze magad – bemutató  – Kisvasúttal vonatozás

BESZÁMOLÓ

MAÚT25 Családi nap

2019. május 18.

A Közeledési Kultúra Napja 2019 csatlakozó rendezvénye

MAÚT25 Családi nap új, a MAÚT Magyar Út- és Vasútügyi Társaság létrejöttének 25. évfordulójához kapcsolódó jubileumi kezdeményezés. Célja az volt, hogy az utakkal, vasutakkal, mérnöki műtárgyakkal dolgozó kollégák  családjaikkal együtt közösen, minden korosztály számára elérhető és vonzó, érdekes szakmai bemutatókon, versenyeken, interaktív programokon keresztül ismerkedhessenek az út-, vasút- és hídépítés világával.

A rendezvény – amely Budapesten, a Magyar Vasúttörténeti Parkban, a Hídépítők Egyesületének csatlakozó, Hídépítők Napja c. rendezvényével együtt került megrendezésre 2019. május 18-án – a 25 éves MAÚT legtöbb részvevőt megszólító jubileumi megmozdulása volt. A résztvevők becsült létszáma 2000 fő körül alakult.

A közlekedés és a közlekedési kultúra témaköre a nap folyamán számos rendezvényben tükröződött vissza, elsősorban a játékos bemutatókon, vetélkedőkön keresztül.

A szervező MAÚT – mint szakmai társadalmi szervezet – alapvető célja és feladata az 1994. évi alapítás óta a műszaki szabályozás rendszerének gondozása, fejlesztése.

Huszonöt év alatt a társaság közreműködésével dokumentumok százai készültek el (több mint 15 ezer oldalnyi anyag), és ma is folyamatos ezek frissítése, korszerűsítése.

Az előírások megírására a működési modell alapján a leginkább felkészült szakemberek kapnak felkérést, a bevezetésre csak az állami adminisztráció és a szakmai – társadalmi szervezetekkel történt megvitatást követően kerülhet sor.

Kiemelkedő jelentőségű a gyakorló mérnökök számára az elektronikus kiszolgálás nemzetközi színvonalú megvalósítása.

A mai név, a MAÚT Magyar Út- és Vasútügyi Társaság egyben a közúti és a vasúti szakma immár 5 éve működő összefogását, közös továbbhaladását is jelenti. A legutóbbi fejlesztés, a vasúti műszaki dokumentumok beépítése a 10 éve működő elektronikus rendszerbe hatalmas lépés ahhoz, hogy a társaság még inkább elismert és megbecsült szolgáltatója legyen az infrastruktúrával (utakkal, vasutakkal, hidakkal és műtárgyakkal) foglalkozó szakmai közösségnek.

A negyedszázados jubileumot a MAÚT több, a honlapján meghirdetett társadalmi és szakmai rendezvénnyel is emlékezetessé teszi. A társaság tagjait és az út- és vasútügy iránt érdeklődőket hasznos és érdekes programok várják. Legközelebb kora ősszel, 2019. szeptember 17-18-án várják kétnapos nemzetközi konferenciára (Budapest, Hotel Gellért) az érdeklődőket, a legkiválóbb hazai és nemzetközi előadók meghallgatására, a közeljövő kihívásaira adható legjobb közös válaszok megtalálására.

MAÚT25 Családi nap igazi majális jellegű hangulatából a mellékelt képek adnak ízelítőt.

Képgaléria