A „Partnerséggel az utakon – LÁSS AZ ÉN SZEMEMMEL” kisiskolások részére megrendezett közlekedésbiztonsági vetélkedő országos döntője.

Időpont: 2019. május 25. 09.00 – 12.00 között
Helyszín: Esztergomi Gyermek Autós Közlekedési Park (2500 Esztergom, Mátyás király u. 30.):

Szervező: Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete – NiT Hungary
1108 Budapest, Újhegyi út 3/A-5.
email: nit@nit.hu

Résztvevők: Hazai tanintézmények alsó tagozatos osztályaiból összeállított 5 fős (7-11 éves korosztályú) csapatok, egy fő pedagógus kísérettel. A tanintézményekből jelentkező csapatok száma nincs korlátozva.
Nevezés: 2019. május 6. és 12. között, a Szervező által biztosított online kérdőív felületbe beillesztett – az elvárt tudásszintnek megfelelő nehézségi fokozatú – KRESZ teszt kitöltésével és beküldésével. A teszt tematikája kiemelten a gyalogos és kerékpáros közlekedőkre vonatkozó szabályok köre. Az online teszt az ország bármely tanintézetéből kitölthető, a tesztkitöltés mellett az iskola nevét, címét, a csapatnevet, a csapattagok és kísérő nevét és a kapcsolattartói adatokat kell megadni. Az online teszten a négy legjobb eredményt elérő csapat vesz részt a versenyen. Pontegyenlőség esetén a tesztkérdések kitöltésére fordított időeredmény határozza meg a helyezések sorrendjét.
Versenyfeladatok: A verseny során a négy csapatnak váltott sorrendben (forgó rendszerben) hat közlekedésbiztonsági jellegű feladatot kell végrehajtani, melynek eszközei elsősorban statikus és mozgó nehézgépjárművek (autóbusz, illetve tehergépkocsi), valamint kerékpárok, gyalogátkelő-szimuláció, bóják és jelzőoszlopok, hangjelző eszközök, kézi rádiók. A feladatok kidolgozásának fontosabb elvei:

 • a védtelen közlekedők és a nehézgépjárművek kapcsolatának kölcsönös kialakítása, az eltérő méretből és mozgási dinamikából, a járművek jellegéből fakadó veszélyhelyzeti okok és körülmények szakszerű bemutatása;
 • a verseny kellően dinamikus, látványos, a külső szemlélő és a versenyzők számára is élvezhető lebonyolítása, a versenyzők számára személyes emóciók, élmények biztosítása;
 • a gyermekek számára a „játszva tanulás” élményének megvalósítása, azaz minden feladat szórakoztató és élvezhető legyen, de legyen tartalmas és preventív jellegű közlekedésbiztonsági üzenete is;
 • a feladat-végrehajtások során a versenyző csapattagok és a nézők, szurkolók teljes biztonságának garantálása;
 • a helyszín adottságainak megfelelően a csapatok forgásának biztosítása (egyetlen csapat számára se legyen ún. „passzív”, várakozással töltött idő);
 • a korosztálytól elvárható elméleti közlekedési ismeretek felmérése.
  Eredményhirdetés: A versenyfeladatok során megszerzett pontok összesítését követően, ünnepélyes keretek között. A sikerélmény érdekében, valamennyi csapat díjazásra kerül, a verseny fődíja egy 250.000 forint értékű utazási utalvány, a további helyezettek is utazási utalványt, illetve tárgynyereményeket nyerhetnek.
  A versenyen részt vevő kísérők, szurkolók, barátok KRESZ tesztet tölthetnek ki. A kitöltők között nagy számban értékes közlekedésbiztonsági jellegű tárgynyeremények kerülnek kisorsolásra.

BESZÁMOLÓ

A „Legyen az év minden napja a kulturált közlekedés napja” aktivitásunkat megvalósítottuk: felhívásunk közzétételre került az Ipartestület honlapján (a link: http://www.nit.hu/index.php/2014-02-27-11-34-43/egyeb-hirek/1270-legyen-az-ev-minden-napja-a-kulturalt-kozlekedes-napja), illetve 2019. május 10-én Hírlevelünkben kiküldésre került regisztrált tagvállalkozásaink részére, összesen 3514 e-mail címre (mellékelve, PDF-ben).

A felhívásnak terjedelmet szentelünk szervezeti újságunk, az ÚTON magazin követező lapszámában is, mely elektronikus és print formában jut el tagjaink, társ-érdekképviseleteink, együttműködő partnereink és az államigazgatás szereplői részére.

 1. Folyamatban van 2019. május 25-én 10.00-tól Esztergomban, a helyi KRESZ park és TESCO területén megrendezésre kerülő „Partnerséggel az utakon – Láss az én szememmel!” kisiskolás gyermekek részére szervezett közlekedésbiztonsági vetélkedőnk országos döntőjének szervezése:

· 2019. május 6-12. között eredményesen megtartottuk a verseny online selejtezőjét, melyen az ország valamennyi régiójából közel 60 általános iskolai csapat töltött ki egy KRESZ-tesztet

· kiválasztásra került a négy – egyenként ötfős – csapat, melyek az esztergomi döntőben versenyeznek az értékes díjakért (a csapatok helyszínre szállítása busszal megoldott).

· a versenyre a csapatokkal számos kísérő érkezik (osztálytársak, barátok, szülők, pedagógusok), akik a szurkolás élménye mellett jelentős közlekedésbiztonsági ismeretek megszerzésére, és értékes ajándékokra számíthatnak

· megtörtént az idei Versenyszabályzat és versenyfeladatok kidolgozása, a rendezéshez szükséges eszközök (ide értve egy korszerű autóbuszt és egy nyerges szerelvényt) rendelkezésre állnak.

Versenyünket tehát „A Közeledési Kultúra Napja” akció keretében, 2019. május 25-én Esztergomban realizáljuk. Arról minden részlet megtalálható a https://lassazenszememmel.hu/ oldalon!

A verseny eddigi látványelemeit mellékletben küldöm, a honlap tartalma folyamatosan frissül. Itt megtalálhatók az előző évi versenyek fotói, filmjei. Az idei versenyről szintén készül majd fotógaléria, kisfilm, illetve várhatóan lesznek sajtómegjelenések is, ezeket pótlólag küldeni fogjuk.