Békés Megyei Kormányhivatal – Mobiltelefonálás járművezetés közbeni veszélyei

Időpont: 2018.05.11. 8:00-12:00
Helyszín: Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium
Mezőhegyes Kozma Ferenc u. 23.
  
Szervező: Békés Megyei Kormányhivatal –
Közlekedés Tudományi Egyesület Békés Megyei Területi Szervezet – 
Békés Megyei Balesetmegelőzési Bizottság


Egy gyakorlati feladattal bizonyítjuk a résztvevők számára, hogy a mobiltelefonálás és az azon keresztül történő kommunikáció milyen veszélyekkel járhat járművezetés közben.


BESZÁMOLÓ

A Közlekedéstudományi Egyesület Békés Megyei Területi Szervezete, a Békés Megyei Kormányhivatal és a Békés Megyei Balesetmegelőzési Bizottság közös szervezésében, 2018. május 11-én a „Közlekedési Kultúra Napján”, Mezőhegyesen két helyszínen bonyolította le közös közlekedésbiztonsági programját. A Békés megyei rendezvény két fő témával foglalkozott, a mobiltelefonnal való kommunikáció vezetés közbeni veszélyei, valamint a szépkorúak közlekedésbiztonságának speciális kérdései. A „Közlekedési Kultúra Napja” rendezvényeknek 2018. évi szlogenje volt: „Tarts velünk, legyél a Partnerünk! A Közlekedési Kultúra Napja 2018. május 11.”

A vezetés közbeni mobiltelefonálás veszélyeivel foglalkozó program ismertetése:

A mobiltelefonos program célja, hogy a már vezetési jogosultsággal rendelkező, a közúti közlekedésben résztvevő járművezetők részére egy a városi közlekedésben jellemző alacsony tempójú manőverezési feladatok végrehajtásának mérhető és értékelhető módszerével kerüljön bizonyításra, hogy a vezetés közbeni mobiltelefonálás milyen hatással van a gépjármű vezetőjére, valamint a folyamatos kommunikáció milyen veszélyekkel járhat.

A program keretén belül kialakításra került egy olyan kompakt gyakorlati feladatsor, ahol telefonhasználat nélkül és telefonhasználattal mérhető a feladatok végrehajtásának tempója, minősége és pontossága.

Egy előre meghatározott feladatsor kétféle módon való végrehajtása után (2x5perc) a mért adatok összehasonlításával bizonyítottuk, hogy a járművezetőre milyen hatással volt a mobiltelefon vezetés közbeni használata.

A program végrehajtása után a résztvevők tudatában egyértelműen kialakult, hogy a vezetés közbeni mobiltelefon használat milyen veszélyekkel jár.

A bemutatóban három jogosítvánnyal rendelkező fiatalember vett részt és 70 diák nézte végig a bemutatót.

Képgaléria