Győr-Sopron-Ebenfurti-Vasút Zártkörűen Működő Részvénytársaság – Közlekedj okosan – vonatozz biztonságosan!

Időpont:2018. május 13 09.00-12.00
Helyszín: Soproni vasútállomás, Állomás utca 2. 
  
Szervező:Győr-Sopron-Ebenfurti-Vasút Zártkörűen Működő Részvénytársaság
9400 Sopron, Mátyás kir. u. 19.
 • a vasúti közlekedés alapvető tudnivalói,
 • vasúti járművek ismertetése, bemutatása,
 • magatartási szabályok az állomásokon és az utazás során,
 • a vasútüzem és a központi forgalomirányítás bemutatása,
 • Sopron állomáson a mini KRESZ pálya használatával a közúti közlekedés szabályaira hívjuk fel a figyelmet.

BESZÁMOLÓ

A GYSEV Zrt., a Közlekedés Kultúra Napján két helyszínen, Budapesten és Sopronban színes, interaktív programokkal vett részt a tudatos vasúti közlekedésre való nevelésen.

Az eseményünk szlogenje: Közlekedj okosan – vonatozz biztonságosan!

A vasúttársaság működési területén található regionális médiumok, valamint a térség jelentősebb, regionális, internetes médiafelületei, továbbá a GYSEV Zrt. facebook oldalán is közzétettük az eseményt, így a közösségi média felületeire is eljut az üzenetünk. Az állomásokon található hangosbemondókon keresztül tájékoztatjuk az utasokat a Közlekedési Kultúra Napjáról.

A budapesti programon az ORFK-OBB meghívására a „Prevent Expo” nevű rendezvényen, valamint Sopron vasútállomáson szervezett programokkal képviseltük a Közlekedés Kultúra Napját. Közel 180 kisgyermek vett részt, a két helyszínnel és az idősebb korosztályokkal kiegészítve elérhettük az ötszáz főt is. Érkeztek hozzánk általános iskolai osztályok, valamint óvodás csoportok is, köztük hátrányos helyzetű kisgyerekekkel, vagy egészségükben korlátozott gyermekekkel is, de ellátogattak hozzánk kisgyermekes családok, nyugdíjasok, vasút iránt érdeklődő felnőttek is.

Az alábbi programokról kaptak a résztvevők bővebb felvilágosítást:

 • a GYSEV csoport tevékenységeinek bemutatása (Budapesten),
 • a vasúti közlekedés alapvető tudnivalói,
 • vasúti vontató és vontatott járművek ismertetése, bemutatása,
 • magatartási szabályok az állomásokon és az utazás során,
 • a vasútüzem, üzemirányítás és a központi forgalomirányítás bemutatása,
 • Sopron állomáson a mini KRESZ pálya használatával a közúti közlekedés részeként a magyar útátjáró mellett az ausztriai útátjáró közlekedési szabályaira is hívjuk fel a figyelmet.

A soproni program részeként az érdeklődő gyerekek kipróbálhatták a mini-KRESZ pályát, általános közlekedésbiztonsági ismereteket szereztek és elsajátíthatták az állomásokon történő szabályos és biztonságos közlekedés, valamint a kocsikba való be- és kiszállás mikéntjét, felszállhattak az első vágányra beállított VECTRON típusú villamos mozdonyunkba, tölthettek vasúti kvízt, felmehettek az állomási forgalomirányító toronyba, valamint a GYSEV teljes hálózatát felügyelő KÖFE Központunkba is.

A színes és interaktív programok fő célja az volt, hogy a gyerekeket már ilyen fiatal korban a tudatos közlekedésre neveljük, amely a GYSEV Csoport profiljába illően társadalmi felelősségvállalás programunk hangsúlyos része.

A Közlekedési Kultúra Napja nagy sikerrel zárult, az érkező kisgyermekek minimum fele vasutas szeretne lenni a jövőben. Reméljük, megtartják ezen tervüket a következő évtizedekben is.

Képgaléria