Jelenléti rendezvény a PHARMAFLIGHT debreceni központjában és a Debreceni Repülőtéren

PHARMAFLIGHT Nemzetközi Tudományos és Szolgáltató Központ örömmel látja vendégül a Közlekedéstudományi Egyesület főbb partnereit (egyidejűleg 10 főt tudunk fogadni, előzetes egyeztetéssel), hogy bemutathassák részükre a debreceni központjukat, ahol a látogatók betekintést nyerhetnek munkáikba, kutatásaikba és jövőbeli terveikbe, lehetőségük nyílik kipróbálni a Boing és Airbus szimulátorokat, ahol megtapasztalhatják, milyen érzés pilótaként vezetni egy repülőgépet.

Megismerhetik továbbá kutatásuk fő célját, mely során a PHARMAFLIGHT az ICAO-val (International Civil Aviation Organization – Nemzetközi Polgári Repülési Szervezettel) együttműködve az elmúlt években a légi balesetek és események csökkentése és megelőzése érdekében kifejlesztette a PHAPA (PHARMAFLIGHT Aviation Physiological Analysis) eszközt és módszertant a különösen nagy stresszel járó feladatokat ellátó légi személyzet számára. Melynek célja, a pilóták és légi irányítók teljesítő képességének mérése, elemzése által a teljesítő képességük optimalizálása, a változások korai felismerésével a túlterhelés, valamint az ebből kialakuló betegségek, munkaképesség és döntéshozatali képesség csökkenésének megelőzése.

Az élettani sajátosságok diagnosztizálása egy erre a célra kifejlesztett több szenzoros mérő eszközzel történik, mérésenként maximum 6-10 perc időtartamban. A mérési eredményeket a berendezés értékeli, és a mért személy rendelkezésére bocsátja. Ezt követően, bemutatásra kerül a Debreceni Egyetem kihelyezett tanszéke, ahol 2017. szeptembere óta 3,5 éves szakmai pilóta BSc képzés zajlik, melynek egyedisége abban rejlik, hogy az ATPL vizsga mellett típusjogosítást is biztosítanak hallgatóik számára Airbus vagy Boeing szimulátoraik egyikén. Oktatópilótái, rövid repülőgépes bemutatót tartanak a szomszédos Debreceni Repülőtéren, majd alakom nyílik egy rövid sétarepülésre is.