Kedves,,Gazdi”! Ne hagyj az útban!

Az útban hagyott mikromobilitási eszközök: kerékpárok, rollerek, elektromos robogók különösen nagy kockázatot jelentenek az önállóan közlekedő látássérült személyek számára. A járművek kilógó kormányszarva olyan magas akadályt képez, amelyet fehérbottal nem lehet észlelni. A szabálytalanul parkolt elektromos rollerek vízszintes álló felülete pedig fokozottan botlásveszélyes.
Az elmúlt hónapokban több súlyosan látássérült járókelő szenvedett balesetet, mikor a számára észrevehetetlen járműveken átesett. Az MVGYOSZ tehát minden felületén felhívja a mikromobilitási eszközök felhasználóinak figyelmét a szabályos parkolás fontosságára, és arra, hogy a hanyagul leparkolt járművekkel nemcsak a látássérült emberek biztonságos közlekedését lehetetlenítik el. Egy helytelenül leparkolt jármű egy babakocsival lévő, egy idős, egy mozgáskorlátozott vagy egy sok csomagot cipelő embernek egyaránt leküzdhetetlen akadályt jelent.
A nagyobb városokban egyre népszerűbbek ezek a járművek, ezért a helyi önkormányzatok is érdekeltek abban, hogy külön parkolókat, lerakópontokat létesítsenek ezeknek a járműveknek. Az MVGYOSZ az érdekképviseleti munkája során minden fórumon azt kommunikálja, hogy ezek a parkolók a látássérült emberek közlekedését ne akadályozzák, és hogy azok észrevehetőek legyenek egy vak, aliglátó vagy gyengénlátó személy számára egyaránt.