Kutatási megállapodás a PHARMAFLIGHT és a DKV Zrt. között

A kutatás-fejlesztés valamint az élettani vizsgálatok széles területeit érintő együttműködési megállapodást ír alá a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. és a PHARMAFLIGHT Nemzetközi Tudományos és Szolgáltató Központ Zrt., melyre a „A Közlekedési Kultúra Napja” című országos esemény keretein belül, 2021. május 11-én kerül sor, felhívva a figyelmet a kulturált, biztonságtudatos közlekedés szépségére, fontosságára, valamint a közlekedésben, közlekedésért dolgozók munkájára, helytállására.

A DKV Zrt. és a PHARMAFLIGHT Zrt. vezetése egyetértett abban, hogy a nagy stresszterheléssel járó tevékenységeknél, mint hivatásszerű gépjárművezetésnél elengedhetetlen, hogy a megfelelően felkészített, jól motivált, egészséges munkavállalók elegendő létszámban és az összetett feladatoknak megfelelő munkakörökben álljanak rendelkezésre. A kiképzett szakember, mint az emberi erőforrás egy befektetés (költség, idő, stb.), ezért optimális teljesítményének, munkaképességének hosszú távú fenntartása és az ehhez szükséges életminőségének biztosítása kiemelkedően fontos a DKV számára.

A PHARMAFLIGHT az ICAO-val (International Civil Aviation Organization – Nemzetközi Polgári Repülési Szervezettel) együttműködve az elmúlt években a légi balesetek és események csökkentése és megelőzése érdekében folyamatosan fejleszti a PHAPA (PHARMAFLIGHT Aviation Physiological Analysis) eszközt és módszertant a különösen nagy stresszel járó feladatokat ellátó légi személyzet számára.

Ennek az eszköznek és módszernek a közúti járművezetők számára adaptált változatát kívánják közösen a DKV munkatársaival tovább fejleszteni, különös tekintettel a COVID 19 járvány során kialakult, a gépjármű vezetést esetlegesen befolyásoló élettani hatások vizsgálatára, elemzésére.

A módszer bevezetése további lehetőségeket kínál a szakemberek számára a speciális képességek feltárására, a feladatkörök és beosztások optimalizálására, a fáradtság kezeletlenségéből fakadó problémák megelőzésére. High Tech egészségügyi berendezései és műszerei hozzájárulnak ahhoz, hogy a közlekedés valamennyi ágazatában hatékonyabban lehessen megállapítani a dolgozók teljesítő, döntéshozatali képességeit, és szükség esetén megfelelő egészségügyi és szakmai rekreációs támogatást kaphassanak.

Jelenleg is zajló kutatásuk célja, a meglévő eszköz továbbfejlesztése, mely noninvazív módon képes a vizsgált személy élettani állapotát feltérképezni. Ezen élettani paraméterek monitorozása érdeklődésük középpontjában áll, az elmúlt években számos vizsgálatot végeztek pilótákon, pilótanövendékeken, légiirányítókon. Céljuk, a minél komplexebb kép megalkotása a vizsgált személyről, így segítve a személy mindennapi teljesítményét, terhelhetőségét. Az adott ember élettani funkcióit, paramétereit vizsgálva, az élettani működés esetleges zavaraira utaló jeleket mutatják ki a vizsgálatok során, ebből következtetéseket vonnak le a szervezet élettani funkcióinak működéséről, minőségéről, mindezek időbeli változásáról.

Együttműködési megállapodásuk aláírásával közös céljuk, hogy a DKV Zrt. munkavállalói kiegyensúlyozottan, folyamatosan javuló teljesítményt nyújtsanak munkájuk során, a PHARMAFLIGHT szakemberi által végzett élettani és pszichés jellemzők mérésével, minősítésével.

A közlekedési kultúra napján, 2021. május 11-én, a PHARMAFLIGHT közösségi felületein – úgy mint a Társaság Facebook oldalán, illetve  Instagram profilunkon kisfilmet teszünk közzé kutatás-fejlesztési tevékenységünkről és a folyamatosan fejlesztés alatt álló eszközünkről, a következő címkék megjelölésével: @aközlekedésikultúranapja #aközlekedésikultúranapja #május11 #dkv #pharmaflight #phapa #kutatás #kutatásfejlesztés

Sajtóeseményünkről további képeket teszünk közzé közösen a DKV Zrt.vel.

Képgaléria