Nyitó rendezvény

Nyitórendezvény- ZÁRTKÖRŰ RENDEZVÉNY

Nyitórendezvény-Sajtótájékoztató
Időpont: 2017. május 11. (csütörtök)
Helyszín: MÜPA (1095 Bp., Komor Marcell u.1.), Üvegterem (I. emelet)

Szervezet:
NFM
KTI, Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara
(KTE szervezésben)

A Nyitórendezvény programja megtekinthető <<>>

BESZÁMOLÓ

Május 11. a Közlekedési Kultúra Napja

Országszerte várják az érdeklődőket a kulturált közlekedést népszerűsítő programok

„Biztonságosabbá teszi a közlekedést, ha résztvevői figyelmesebben, kulturáltabban viselkednek egymással” – mondta Mosóczi László közlekedésért felelős helyettes államtitkár a Közlekedési Kultúra Napja nyitó sajtótájékoztatóján 2017. május 11-én, Budapesten. Egy friss közvélemény-kutatás adatai szerint a megkérdezettek mintegy négyötöde nemcsak a fenti állítással ért egyet, hanem hasznosnak tartja azt a kezdeményezést is, hogy minden évben egy napon kiemelten foglalkozzunk a közlekedési kultúrával Magyarországon.

A harmadik éve megrendezett eseményen a fejlesztési tárca, társszervezetei és szakmai partnerei állnak ki a magyar közlekedéskultúra fejlesztése mellett. A május 11-ére meghirdetett Közlekedési Kultúra Napja küldetése a biztonság- és környezettudatos közlekedési magatartásformák széles körű elterjesztése, a toleráns, partnerségen alapuló, egymásra és önmagára odafigyelő közlekedési kultúra sokszínűségének bemutatása, színvonalának emelése. 2017-ben több mint 40 szervezet hívja fel a figyelmet programjaival a közlekedési kultúra fontosságára az ország minden részében.

A Művészetek Palotájában megrendezett nyitó sajtótájékoztatón a közlekedésért felelős helyettes államtitkár mellett beszédet mondott Ledia Lazeri, az ENSZ Egészségügyi Világszervezet (WHO) Magyarországi Iroda vezetője, és Tóth János, a Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) főtitkára. Mosóczi László elmondta: „a KTE megbízásából nemrégiben elkészült kutatás szerint a magyarok alapvetően elégedettnek érzik magukat a közlekedés során. A válaszok alapján 71 százalékuk nagyon elégedett vagy elégedett, az elégedetlenek aránya mindössze 3 százalék. A viszonylag kedvező általános hangulat megőrzéséért a közlekedők tehetnek a legtöbbet: fokozott odafigyeléssel és kevesebb indulattal válhat kulturáltabbá és biztonságosabbá a közlekedés a hazai utakon.”

Az eseményen a helyettes államtitkár és Kassai Ferenc, a Budapest és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke átadta az „Önkormányzatok a települések közlekedésbiztonságának növeléséért” minisztériumi pályázat díjait. A díjazottak jogszabályban előírt kötelező feladataik ellátásán túlmenően is tesznek azért, hogy útjaikon kevesebb közlekedési baleset történjen, lakóik kevesebb balesetet okozzanak, szenvedjenek el. 2017-ben Békéscsaba, Budakeszi, Budapest XVI. és XXII. kerülete, Deszk, Gödöllő, Ipolytölgyes, Jászberény, Kartal, Kékcse, Kunsziget, Leányfalu, Makó, Szarvas és Szekszárd települések érdemelték ki az elismeréseket.

A Közlekedési Kultúra Napjáról és a programsorozat részleteiről a www.akozlekedesikulturanapja.hu honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete közgyűlése 2010-ben több mint 90 ország – köztük Magyarország – kiemelt támogatásával fogadta el az első világméretű közlekedésbiztonsági programot (Cselekvések Évtizede a Közlekedésbiztonságért 2011-2020). A program 2011. május 11-én vette kezdetét a közlekedésbiztonsági kockázatok tudatosítása, a cselekvésre ösztönzés és az együttműködés fontosságának hangsúlyozása jegyében. Május 11-e 2015 óta a Közlekedési Kultúra Napja Magyarországon.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Kommunikációs Főosztály

Budapest, 2017. május 11.

A Nyitórendezvény keretén belül prezentálásra került a Safety Tunes projekt során megvalósított rendezvények és műhelymunkák képek és videók bemutatásával.

Néhány, az ismertető képek közül: 1 – 2

ÖNKORMÁNYZATOK A TELEPÜLÉSEK KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGÁNAK NÖVELÉSÉÉRT

Idén második alkalommal hirdette meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), a Közlekedéstudományi Intézet és a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara közreműködésével, Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram keretében az „Önkormányzatok a települések közlekedésbiztonságának növelésért” című pályázatot.

Célja: a települések közúti közlekedésbiztonsági helyzetének folyamatos javítása, a baleseti sérültek számának csökkentése. Az elmúlt 10-15 év tapasztalatai azt mutatják, hogy a közlekedésbiztonság területén folyamatos romlási és javulási szakaszok követték egymást. Jelenleg romlási szakaszban van az ország, nőtt a balesetek száma. Ez is jelzés arra, hogy a közlekedésbiztonság tartós javulásának biztosításához az ismert megoldásokat egyrészt a korábbinál jobban, hatékonyabban kell alkalmazni, másrészt új, korszerűbb eszközöket, eljárásokat kell igénybe venni. Nemcsak a nagyvárosok, városok lakosságára vonatkozik ez, hanem azoknak a kisebb településeknek a lakóira is, ahol nem, vagy csak nagyon ritkán történnek személyi sérüléses balesetek, de nincs meg a „biztonsági komfortérzés” a közúti közlekedésben. Pályázni kizárólag elektronikus úton lehetett 2017. március-április hónapban www.kozlekedesbiztonsagahollakom.hu oldalon keresztül. Idén 127 település regisztrált, ebből 90 érvényes pályázatot nyújtottak be. A beérkezett pályázatokat a szakmai zsűri hat csoportra bontva, csoportonként értékelte.

  • fővárosi kerületek
  • megyei jogú városok
  • városok
  • nagyközségek
  • községek, melyek baleseti mutatói az elmúlt öt évben nagyobb volt ötnél.
  • községek, melyek baleseti mutatói az elmúlt öt évben nem lépték át az ötöt.

Az értékelés a pályázati kiírásban előzetesen meghatározott feltételek mentén zajlott. Díjazásra a városok kategóriában 5, a többi kategóriában 2-2 települési önkormányzat került. A pályázatokat a zsűri az alábbi három szempontból elemezte:

I. A település egészének közlekedésbiztonsági helyzetére jellemző számok, baleseti adatok
II. A helyi közúthálózattal kapcsolatos útkezelői kötelezettségek áttekintése
III. A települési önkormányzat saját kezdeményezésű, vagy általa támogatott közlekedésbiztonsági tevékenységeinek bemutatása.

A pályázat lebonyolítását a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara, valamint a Közlekedés Tudományi Intézet közreműködésével végezte. A díjak átadására a „Közlekedési Kultúra Napja” rendezvénysorozat eseményeként, a Művészetek Palotájában került sor május 11-én. Idén tizenöt település részesült a Közlekedésbiztonsági díjban.

Díjazottak:
Fővárosi kerületek: Budapest 16. kerület, Budapest 22. kerület
Megyei jogú városok: Békéscsaba, Szekszárd
Városok: Szarvas, Makó, Budakeszi, Gödöllő, Jászberény
Nagyközségek: Kartal, Leányfalu
Községek, melyek baleseti mutatói az elmúlt öt évben nagyobb volt ötnél: Kékcse, Deszk
Községek, melyek baleseti mutatói az elmúlt öt évben nem lépték át az ötöt: Kunsziget, Ipolytölgyes

A díjazottak között 5 közlekedésbiztonsági program csomag és 10 közlekedésbiztonságot segítő eszközcsomag kerül kiosztásra, amelyet a KTI intéz. A beadott pályázatok keretében (az önkormányzatokon keresztül) közel kétmillió állampolgárt értünk el. Az NFM tervei szerint a „Önkormányzatok a települések közlekedésbiztonságának növeléséért” pályázatot jövőre is meghirdeti.

OMISZ hirlevel XVI. évfolyam 2. szám

Galéria