ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság – Prevent Expo

Időpont: 2018. 05. 11. 10.00-16.00
Helyszín: Budapest IX. kerület, Vágóhíd u. 11-13. 
  
Szervező: ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság


Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság a Közlekedési Kultúra napján 2018. május 11-én 10.00 órától 16.00 óráig a Rendőrségi Szervek Kiképző Központjában (Budapest, IX. kerület Vágóhíd u. 11-13.)  Prevent Expot szervez. A rendezvény küldetése a biztonság- és környezettudatos közlekedési magatartásformák széles körű elterjesztése, a toleráns, partnerségen alapuló közlekedési kultúra népszerűsítése. A rendezvényen a baleset-megelőzési tevékenységet végző állami és társadalmi szervezetek mutatják be tevékenységüket az érdeklődők számára.


BESZÁMOLÓ

Az ORFK-OBB több programmal is csatlakozott a 2018. május 11-ére meghirdetett rendezvényhez.

Három évvel ezelőtt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hagyományteremtő céllal hirdette meg azt a rendezvényt, mely a Közlekedési Kultúra Napja megnevezést kapta. Ezt követően a Közlekedési Kultúra Napja a május havi közlekedési, közlekedésbiztonsági rendezvények egyik fő meghatározójává, elmaradhatatlan elemévé vált.

A Közlekedési Kultúra Napja rendezvény célja, hogy minden nap a kulturált közlekedés napja legyen az egyéni és a közösségi közlekedés terén egyaránt. Ezt az üzenetet országszerte a közlekedés szereplőihez közvetlenül szóló, látványos, magas színvonalú rendezvények, aktivitások jelenítik majd meg. A 2018. évi esemény idei szlogenje: „TARTS VELÜNK, LEGYÉL A PARTNERÜNK! – Közlekedési kultúránk értékei 2018”.

A rendezvényen a közlekedésbiztonság, a közlekedési kultúra ügye iránt elkötelezett partner szervezetek az ország különböző pontjain értékteremtő rendezvényeket tartottak 2018. május 11–én. Az ORFK–Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) – az előző három évhez hasonlóan – idén is támogatója és aktív résztvevője volt az eseményeknek.

Május 11-én a reggel Óberling József r. ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője, az ORFK-OBB ügyvezető elnöke részt vett a „Közlekedési Kultúra Napja” nyitórendezvényén, a MÜPA üvegtermében.

A 2018. évi Közlekedési Kultúra Napja alkalmából az ORFK-OBB, a Közlekedéstudományi Egyesület Közlekedésbiztonsági Tagozata és a Magyar Plastiroute Kft. Közlekedésbiztonsági Fotópályázatot hirdetett. A pályázat célja fényképen megjeleníteni a kulturált közlekedést a mindennapi életben. A szervezők olyan fényképeket és a képekhez tartozó üzeneteket vártak a pályázatra, amelyek ráirányítják a figyelmet a kulturált, szabálytisztelő közlekedés fontosságára, annak mozzanataira, valamint a közlekedési élethelyzeteket, tevékenységet, szituációkat hitelesen ábrázolják a mindennapok közlekedése során. A díjak átadására a Közlekedési Kultúra Napján 2018. május 11-én került sor, Budapesten a Művészetek Palotájában. Az első helyezett Budai Boglárka r. őrnagy lett, aki a Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály Helyszínelő és Balesetvizsgáló Alosztály vezetője.

Az ORFK-OBB a Közlekedési Kultúra Napján  2018. május 11-én 10.00 órától 16.00 óráig a Rendészeti Szervek Kiképző Központjában (1097 Budapest, Vágóhíd u. 11-3.) megrendezte a „PREVENT EXPO” elnevezésű kiállítást, melyre országosan 200 pedagógus és két oktatási intézmény kapott meghívást.  A rendezvény küldetése a biztonságos és környezettudatos közlekedési magatartásformák széleskörű elterjesztése, a bűn- és balesetmegelőzéssel foglalkozó civil és állami szervezetek tevékenységének bemutatása, a Rendőrség szolgáltató tevékenységének propagálása. A rendezvényre meghívást kapott többek között a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, az Országos Polgárőr Szövetség, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság, a Magyar Autóklub, a Magyar Államvasutak Zrt., a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. is.

 A PREVENT EXPO-t reggel 09-kor Berzai Zsolt r. alezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály Balesetmegelőzési Osztály mb. vezetője, az ORFK-OBB főtitkára nyitotta meg, majd a beszédet követően elismerések átadására került sor. A programok sorába tartozott még Mancs kutya bemutatója, valamint a résztvevők megismerhették az ALPHA 1 Pro típusú edukációs célú robotot, mely közreműködésével a gyermekek és fiatalok részére a preventív és egyéb közlekedésbiztonsági üzenetek hatékonyabban átadhatók. A PREVENT EXPO során a kiállítások megtekintésére a teljes időtartam alatt lehetőség volt. A kiállítók listája az alábbi:

ORFK Bűnmegelőzés, BRFK, PMRFK, BM Katasztrófavédelem, NBT, OPSZ, Hagyományőrző Rendőrszázad, RSOE, KTI, Kotra Károly, Mancs program, Magyar Autóklub, Tóbiás és Balambér, Honda- Safety, MÁV, GYSEV, BKK, Neuzer, Vuelta- BringaAkadémia, Hungaroring, Gördögök, Heineken Sofőrhívó.

Képgaléria