Vakok és gyengénlátók a mindennapi közlekedésben

A vak és gyengénlátó emberek a mindennapi közlekedés során gyakran kerülnek kiszolgáltatott vagy veszélyeztetett helyzetbe, rendszeresen találkoznak akadályokkal és fokozottan igénylik a járókelők vagy utastársak, esetenként a közösségi közlekedést üzemeltető személyzet segítségét, illetve az egyenlő esélyű hozzáférést biztosító megoldásokat. Ezért a közlekedési kultúra napjához kapcsolódóan 2021-ben ezen a területen három kiemelt problémára kívánjuk felhívni a figyelmet egy-egy Facebook posztban és egy sajtóközleményben.

Tervezett témáink, melyekről terv szerint május 3-11. között egy-egy posztban kommunikálunk rövid szöveggel és fotóval az MVGYOSZ saját Facebook oldalán, melynek jelenleg több mint 6500 követője van:

1. Kultúrált közlekedés vakvezetőkutyával – mire figyeljünk oda, ha vakvezetőkutyával közlekedő látássérült személlyel találkozunk, mit tegyünk és mit ne.

2. Közlekedés látássérültként a járvány idején – mi okozott nehézséget az elmúlt egy évben a vak és gyengénlátó közlekedőknek, hogyan tudtak alkalmazkodni a járványügyi szabályokhoz.

3. Az elektromos rollerek, mint akadályok a látássérült közlekedők útjában – mit tegyünk, hogy ne okozzunk balesetet.