XLVIII. Közvilágítási Ankét

Időpont: 2017. 05.18. 14:00- ; 2017.05.19. 14:00
Helyszín: Mezőkövesd Zsórifürdő, Balneo Hotel

Szervezet:
Magyar Elektrotechnikai Egyesület Világítástechnikai Társaság


Május 18:

  • Pro Lumine – Innovatív világítás tervezési díj: a beérkezett pályázatok bemutatása
  • Kerekasztal beszélgetés: A LED-es közvilágítás üzemeltetői tapasztalatairól
  • Kiállítók bemutatkozása

A program DÍJFIZETÉS ellenében látogatható!

További részletek: http://vilagitas.org/index.php?option=com_content&view=article&id=556:xlviii-kozvilagitasi-anket&catid=53&Itemid=86&lang=hu 


Közvilágítás a közlekedés biztonságáért (beszámoló)

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Világítástechnikai Társasága 2017. május 18-19-én 48.-ik alkalommal tartotta Közvilágítási Ankétját Mezőkövesd-Zsorifürdőn. Társaságunk a közvilágítás alapvető céljának tekinti a közlekedés biztonságossá tételét. Maga a közvilágítás tervezése és kiépítése a közlekedés és a vagyonbiztonságot szolgálja. Ezért csatlakoztunk a Közlekedés Kultúra Napja rendezvénysorozathoz előadásainkkal. Mint minden alkalommal, most is több mint száz résztvevő érdeklődött, és kapcsolódott be szakmai vitára is lehetőséget kínáló konferenciánkba.

Rendezvényeinken, mint mindig, felhívtuk a figyelmet a ”korszerűsítések” kizárólagos költségmegtakarítás szemléletű divatjára, mely szélsőséges esetben a települések elsötétítése irányába halad. Szakembereink örömmel vették, hogy az útvilágítás EU szabványai magyar nyelven is elérhetővé vállnak. Változásaik a közlekedés biztonság növelésének irányába mutatnak. Reméljük, hogy sok éves erőfeszítésünk sikerrel jár, és ismét törvényileg szabályozott lesz a közvilágítás.

Soha nem remélt lehetőséget jelent közvilágítás területén, az új elven működő LED technológia térhódítása. Utat nyitnak az okos világítási megoldások számára ezek közt a természetes megvilágítástól és/vagy forgalomtól függő kapcsolásra és szabályozásra. Ezeknek a közvilágítási hálózatoknak elemei további lehetőséget nyújtanak az okos város – smart city – további érzékelő rendszerérnek kiépítéséhez. Többek közt forgalomszámlálás, kamera, levegő szennyezettség mérés, stb. megvalósítására.

Támogatva az új megoldásokra nyitott szakembereket, meghirdettük a Pro Lumine Innovatív Világítás Tervezése Díj 2016 pályázatot. A pályázatot a Rákóczi-híd közvilágítás korszerűsítésénél alkalmazott megoldás nyerte el. Kerekasztal beszélgetés során a felkért üzemeltetők és résztvevők vitatták meg az újonnan létesített LED-es világítási rendszerek tapasztalatait. Nem maradtak el a szakmát érintő kutatási eredményekről szóló beszámolók sem. Távoli, de mégis kapcsolódó társtudományok közül, a mesterséges világítás élővilágra gyakorolt hatása során, több szó esett a közlekedés biztonságról is.

Képgaléria